U Centru za kulturu Trešnjevka 15. lipnja 2008. ansambl Apsaradhe nastupio je orijentalnom plesnom predstavom “Femme fata” indijskih klasičnih i modernih Bollywood plesova, trbušnih egipatskih, turskih i modernih te romskih stilova.

Femme fata – Apsaradhe ansambl

Mjesto održavanja: Centar za kulturu Trešnjevka

Vrijeme održavanja: 15.06.08., s početkom u 19 sati i 20.30 sati

“Femme fata” je predstavljanje nekolicine različitih plesnih izričaja bliskog i dalekog Istoka, krenuvši od grčkog euritmijskog, preko trbušnog turskog, egipatskog, romskog, do klasičnog indijskog kathak te bollywood stila.
Voditeljica rasplesanog projekta jest prof. Ana Jug koja se plesom bavi od najranijeg djetinjstva, a učila je kod Mile Rackov (kao članica SEK-a) te Uma Sharme u New Delhiu.
Predstava osim što govori o plesu kao etnološkoj potrebi slavljenja ženstvenosti tokom povijesti u različitim kulturama i društvima, objedinjuje i potrebu čovjeka kao pojedinca za tehničkim uvježbavanjem tjelesnog segmenta pokreta kao i duševno-emocionalnim skokom u onostranu apstrakciju istog.

Ljubav je odlika svijeta radi koje je Bog poznat. I baš ljubav trajni je light motiv istraživanja, nalaženja i čuđenja prisutan u svim civilizacijama, a osobito kroz povijest prisutan i zabilježen u istočnjačkoj umjetnosti plesa. Oduvijek ples posjeduje značajnu društvenu i kulturnu poveznicu, prisutan kao takav u ritualnim obožavanjima Majke Zemlje (Kozmičke Majke), kao priprema i iscjeljenje prije i nakon poroda (trbušni plesovi), u slavljima i svetkovinama te kao puki fizički ili metafizički izričaj onoga što je u ljudskoj duši prisutno ili zamišljeno.

Femme-Fata_Ana_i_ansambl-Apsaradhe_6 Femme Fata 2008_Ana i ansambl ApsaradheOnostrana ljubav jest okosnica obožavanja ‘Vrhovnog Principa’ što nas uvodi u predstavu. Ljubav čeznuća, ganuća, iščekivanja i traženja voljenog proteže se kao sublimirano čuvsto u idućim točkama. I konačno ljubav susreta što plamti u razdraganosti i sveopćem veselju na koncu prikaza; ljubav kao krajnji cilj i odgovor svih lutanja svih naroda, svakog čovjeka ili žene…I mi smo se neobično povezale. Vjerne smo iskrenoj ljubavi prema plesu, pomalo drugačijem od poznatog i naučenog. Zato Vam večeras govorimo o ‘Femme Fati’- ženi koja je otvorena, nježna, skromna a  opet ponosna na svom daru, blaga a jaka u svojoj ženstvenosti i emocionalnosti. Za razliku od «Femme fatal’» – žene koja je kobna, mortalna, fatalna, prokleta i gorda ukoliko je žena, nadalje rasplesana i sretna u svojoj ljepoti. Ovo je naš manifest, pedifest i kardiofest: želimo skinuti mrzle okove lažnih parola i konvencija koje diktiraju da je žena ona koja se udaljava od sebe. Biti kćerka, sestra, majka, prijateljica jest ono što smo mi jedna drugoj, u ovom dobu koprcanja u očajnoj bijedi ljudskih odnosa.  Priča koja slijedi ontološki je treptaj naših srca u ime očuvanja tradicije plesa kao hramskog i uzvišenog jer govori o Ljubavi, koja je Sveta.