Ana-Suryawanshi-Milosevic_kathak Ana Suryawanshi Milošević_Dani indijske kulture u OpatijiOpatija, 21. svibnja 2009.

Indijska kultura od nedjelje do četvrtka gostovat će u Opatiji. 24. svibnja u vili Angiolini bit će otvorena izložba “Vječna Indija” doajena hrvatske fotografije Mladena Grčevića s njegovim fotografijama nastalima još daleke 1955. godine tijekom njegova putovanja Indijom.

Ana_kathak Ana Suryawanshi Milošević_KathakPo otvaranju izložbe bit će izveden prigodni kulturni program – Indijski klasični ples kathak Ane Suryawanshi. Kathak je klasični ples sjeverne Indije, umjetnost pripovijedanja koja se još u drevnim vremenima izvodila u hinduističkim hramovima, a dolaskom muslimana u sjevernu Indiju u 16. stoljeću procvala je i na mogulskim dvorima. Tada je kathak zadobio i svoju današnju formu te postao jedini indijski klasični ples koji sadrži utjecaje hinduizma i islama. U kathaku se razlikuju narativni i apstraktni plesni dijelovi. Brze piruete, izražajna mimika lica, graciozni pokreti ruku te kompleksan i brz rad stopala sa stotinu zvončića omotanih oko svakog gležnja čine ovaj ples fascinantnim umjetničkim iskustvom.

Na gležnjevima plesač veže po 100 metalnih zvončića što prilikom plesa ima svoju čar i namjenu, ali i težinu. Posebni su atributi kathaka to da u plesnu umjetnost povezuje božanske osobine intelektualnog, sugestivnog i apstraktnog.

Ana Suryawanshi jedina je od rijetkih izvođačica kathaka na području Hrvatske. Svoje osnovno plesno obrazovanje stekla je dugim osamnaestogodišnjim  radom u SEK-u vođena Milom Rackov, gdje je od najranijeg djetinjstva nastupala u mnogobrojnim predstavama, kako u nas, tako i u inozemstvu. Godine 1999. godine odlazi u Indiju, gdje je kathak počinje intenzivno podučavati poznata učiteljica Uma Sharma, čiju školu pohodi i danas.

Preuzeto sa opatija.hr