no images were found

Ana Suryawanshi Milošević  je dala intervju za magazin Sensa (02/2009.).

TRBUŠNI PLES

no images were found

Tijelo koje se izvija čas lijevo, čas desno. Putenost. Trbuh, vrat, grudi i bokovi zapleteni u igri koja otkriva savršeno usklađene nježne pokrete.To je prizor dok promatrate Anu Suryawanshi Milošević kako pleše i podučava trbušni ples. Ljepotice s Istoka koje plešu jedan od najstarijih plesova nerijetko zamišljamo kao žene raskošnih oblina.

No jedini uvjet koji trbušni ples zahtijeva je da budete otvorene slaviti svoje tijelo bez obzira na to kakvo jest, jer upravo je ono sa svojim mogućnostima najljepši hram duše.

Slavljenje tijela plesom ovu je Zagrepčanku zaokupilo u najranijoj dobi. No tek boravak u Indiji, kamo je otišla nakon studija filozofije, potpuno ju je uvjerio da ples i ženstvenost idu ruku pod ruku.Kod majstorice plesa Uma Sharme naučila je kathak, tradicionalni indijski ples, i upoznala se s trbušnim plesom.

„Emancipacija je suprotstavila žene muškarcima. Uz mnogo toga dobroga, ona im je nametnula i to da motaju biti umjetno jake, čvrste na krivim stranama ličnosti, pretjerano ambiciozne umjesto uspješne.  Slično je i s plesom. Ima onih koji slave snagu, ali i onih koji čine upravo suprotno. Među njih spada trbušni ples. Krhkost i nježnost su ono što vrednuje trbušni ples, a namjena jednoga od najdrevnijih oblika zapisane plesne umjetnosti više je nego očita: glorifikacija ženstvenosti, zaljubljenosti i ljubavi, trudnoće,porođaja, majčinstva, radosti i tuge, skrušenosti i ponosa, osamljenosti i zajedništva“, objašnjava Ana.

no images were found

Promatrajući polaznice svoje plesne škole Apsaradhe uočila je kako se naočigled budi njihova samosvijest o ženi kao biću kompleksne naravi. Postaju opuštenije, čak i sretnije.

„Ples je posebno povezan s unutarnjim organima. Jača mišiće maternice, utječe na kralježnicu i na taj način osigurava lijepo, uspravno držanje. I beskrajno je kreativan“, kaže Ana.

Trbušni ples promijenio je Anin karakter, omekšao njezinu ratobornu prirodu, željnu dokazivanja i natjecanja. Kao da je, kaže, došlo do neke mistične inklinacije prema emocijama po prirodi svojstvenim ženi. Pojačao je njezino samopouzdanje, potaknuo da još više zavoli svoje tijelo.

Trbušni ples će svakome tko se potrudi zaplesati dokazati da je najljepše što je Bog stvorio upravo Žena. Toga nažalost mnoge nisu svjesne“, kaže Ana.