Kao dodatak božićnoj čaroliji, unatoč nedostatku snijega, i ove godine imali smo priliku uživati u Božićnom balu lipicanaca, održanog  u petak 20.12.2013. u dvorani Ergele Đakovo. Unatoč hladnoći karte su bile rasprodane, a dvije predstave u trajanju od jednog sata i 30 minuta nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Kočije, razigrani lipicanci, princeze, krinoline, razbojnici, vitezovi  – Začarani  nas vode na zabačeni tavan dvorca u kojem zaljubljeni par Ana i Igor pronalaze škrinju s čarobnom knjigom i otvorivši ju pokreću čaroliju koja ih vraća na dvor u doba baroka. Idilu dvorca i nerazdvojni par uništavaju drumski razbojnici koji otimaju Anu i pretučenog Igora ostavljaju na zemlji. No na sreću ovdje su vile koje će učiniti sve kako bi se njih dvoje ponovno našli i tu se stvar zahuktava. Izuzetno dinamična priča kojoj bitki, mačevanja, vitezova, vatre, ali i romantike i mističnosti nikako ne nedostaje.

Za ostvarenje ove izuzetno zahtjevne predstave zaslužna je suradnja nekoliko udruga i klubova – udruge Lipicanska barokna raskoš (kojoj su pridruženi plesačica Ana Apsaradha te krotitelj vatre Jean-Luc de Ciseaux), udruge Contessa, Državne ergele Đakovo i Lipik te KK Đakovo.

Izvor: cavalier-noir.org