U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 29. listopada otvorena je izložba likovne umjetnice Irene Gayatri Horvat. Otvorenje je popraćeno glazbeno-plesnim performansom.

Likovna umjetnica Irena Gayatri Horvat izložbom „U potrazi za ženskim arhetipom: slavenske i indijske boginje“ želi potaknuti na promišljanje o poveznicama između vedskog i staroslavenskog panteona, prikazujući na svojim slikama boginje iz oba mitološka sustava. Inspiraciju u prikazivanju žena-boginja nalazi u znanim arhetipskim simbolima, slovima obaju kultura (glagoljica i devanagari) i u građi Etnografskog muzeja u Zagrebu. Riječ je o hrvatskim narodnim nošnjama i indijskim sarijima te o motivima s drvenih uporabnih predmeta koji će biti izloženi u sklopu izložbe kako bi posjetitelji mogli vidjeti umjetničku transformaciju tradicijskog veza i motiva u likovni prikaz slavenskih i indijskih boginje.

U potrazi zaženskom boginjom

Autorica o izložbi:
„Izložba otkriva one osnovne, arhetipske vidove žene-boginje, a posjetioce poziva na putovanje u nutrinu ženske duše i njenog principa. Žena-boginja je junakinja, podariteljica života, odgajateljica i učiteljica. Izvor je kreativne i stvaralačke snage, inspiracije i energije. Svaka pojedina žena-boginja u sebi krije svoj vid i tip energije“.

Multimedijski karakter izložbe ostvaren je upotrebom tehnike proširene stvarnosti i kroz digitalni katalog. Tijekom trajanja izložbe održavat će se tematske edukativne radionice.

Izložba je ostvarena u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Udrugom Lotos – Indijskim kulturnim centrom. Možete je razgledati do 1. prosinca 2014. godine.

U potrazi za ženskom boginjom

 

Preuzeto sa:
culturenet.hr
emz.hr