APSARADHE ANSAMBL

Plešite i radujte se!

Orijentalna plesna škola Apsaradhe aktivna je već cijelo desetljeće. Krenuvši sa malim grupama trbušnog i indijskog plesa tijekom godina kroz školu je prodefiliralo više od 200 polaznica, a one najvjernije plešu i danas te čine naprednu grupu ansambla koja je kriva za sve uspjehe na nastupima i gažama.

U tom periodu škola je ostvarila pet plesno scenskih kazališnih predstava, koje će biti zapamćene po velikom odazivu publike i kritike. Predstave čine sve polaznice škole tako da pratimo razvoj napretka plesnog obrasca, različitost plesnih stilova, glazbenih dionica i osebujnost kostimografsko-rekvizitnog uvjerenja.

Dob polaznica varirala je od 7 do 70 godina što još jednom dokazuje univerzalnost orijentalnog plesa, te njegovu neograničenost spram naučenih zapadnjačkih predrasuda.

Ana Apsaradha_Škola orijentalnog plesa

Ana Apsaradha o školi

Baveći se plesom većinu svog života primjećujem da me rad s plesačima neobično nadahnjuje. Upravo uporna vježba i porođajne muke projekta zvanog predstava daju izvanredne rezultate za njihov kreativni i konačno antropološki razvitak. Kad zajedno plešemo, to postaje nešto više i od samoga plesa. Povezujemo se na neobjašnjiv način u želji prenošenja toliko nam važnih postulata naših bića.

Polaznice ovakvim uživljavanjem u ples postaju vedrije, nauče kontrolirati mišićne skupine tijela ali i emocionalna stanja, oštre memoriju radi zapamćenih plesnih koraka i kombinacija istih, umješnije rješavaju interpersonalna i intergrupna pitanja i sukobe, manje zapadaju u stanja tjeskobe, postaju otvorenije, samosvijesnije, dubinski refleksivnije i najbitnije – tankoćutnije.